Półkolonie 2012 25/07/12

Od początku istnienia Fundacji „Kubuś” organizowany jest letni wypoczynek dla dzieci z ubogich rodzin. Nie mogło być inaczej także w tym roku! W okresie 16-25 lipca 2012 roku odbyły się półkolonie letnie dla dzieci z terenów wiejskich. Łącznie udało się uatrakcyjnić letni czas 49 dzieciom, skupionych w 3 grupach – Jagódkach, Smerfetkach oraz Szybkich i Wściekłych.

Wyrównujemy szanse dzieciom z ubogich rodzin organizując dla nich letni wypoczynek

Kiedy pogoda nie dopisywała organizowano gry, zabawy, konkursy, sport na sali gimnastycznej. Zapoznano także dzieci i młodzież z zasadami bezpiecznego poruszania się drogach pieszo i rowerem oraz właściwego zachowania się w gospodarstwie rolnym. Kiedy tylko pogoda pozwalała wyjść z budynku, korzystano z boiska Orlik, pobliskiego strzeżonego kąpieliska oraz organizowano wyprawy do lasu. Odskocznią były także 2 wycieczki autokarowe – do mini zoo i parku linowego oraz Farmy Iluzji. Nie lada gratką była także wizyta strażaków, którzy przybliżyli uczestnikom półkolonii zasady przeciwpożarowe oraz BHP.

Uśmiechy dzieci doskonale obrazują fakt, że taki wypoczynek warto organizować także w kolejnych latach!