Polityka przetwarzania danych

Dokument obowiązuje od dnia 25 maja 2018 r.

Polityka przetwarzania danych w Fundacji Pomocy Chorym i Dzieciom „Kubuś”

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 oraz art. 14 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (dalej jako: „RODO”), informujemy Panią/Pana o sposobie i celu w jakim przetwarzamy Pani/Pana dane osobowe, a także o przysługujących Pani/Panu prawach wynikających z RODO.

1. Administrator danych i osoba odpowiedzialna za przetwarzanie danych
    Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Fundacja Pomocy Chorym i Dzieciom „Kubuś” z siedzibą w Sadurki 3, 24-150 Nałęczów (dalej jako „Fundacja”).
  2. Konieczność przekazania danych osobowych
    Podanie danych jest dobrowolne, ale jest niezbędne dla realizacji działań statutowych fundacji lub/i spełnienia wymagań określonych w odrębnych przepisach prawa.
    W przypadku przetwarzania danych dla celów marketingowych, podanie danych może być niezbędne dla otrzymania informacji marketingowej.
  3. Cel przetwarzania Pani/Pana danych osobowych i podstawa prawna przetwarzania
    Przetwarzamy Pani/Pana dane osobowe zgodnie z postanowieniami RODO i polskiej ustawy o ochronie danych osobowych. Przetwarzanie danych osobowych odbywać będzie się:

• dla wypełnienia zobowiązań umownych (art. 6 ust. 1 lit. b RODO)
      Dane są przetwarzane w celu wykonywania działalności Fundacji w ramach realizacji umów zawartych z interesariuszami lub w celu realizacji działań przed zawarciem umowy, które są wykonywane na życzenie interesariusza. Przetwarzanie danych jest niezbędne dla weryfikacji, oceny przekazanych danych, przygotowania stosownej umowy i jej realizacji.
    • dla wypełnienia obowiązków prawnych (art. 6 ust. 1 lit. c RODO) lub wykonywania zadań realizowanych w interesie publicznym (art. 6 ust. 1 lit. e RODO)
      Jako organizacja pozarządowa i organizacja pożytku publicznego podlegamy szeregowi zobowiązań prawnych, tj. wymogom wynikającym, np. z ustawy o działalności pożytku publicznego i wolontariacie oraz ustawy o przeciwdziałaniu praniu brudnych pieniędzy i finansowaniu terroryzmu.
    • w oparciu o Pani/Pana wyraźną zgodę (art. 6 ust. 1 lit. a oraz art. 9 ust. 1 lit. a RODO)
      Zawarcie umowy na przekazanie pomocy w formie darowizny dla chorego lub/i jego opiekuna prawnego wiąże się z koniecznością przetwarzania danych o zdrowiu, które stanowią szczególną kategorię danych.

Jeśli nie jest Pan/Pani naszym interesariuszem, przetwarzamy Pani/Pana dane osobowe na potrzeby marketingu w oparciu o Pani/Pana zgodę.

Zgoda może zostać wycofana w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania danych do czasu wycofania zgody.

• do celów wynikających z prawnie uzasadnionych interesów realizowanych przez Fundację lub stronę trzecią (art. 6 ust. 1 lit. f RODO)
      Jeśli zajdzie taka potrzeba, przetwarzamy dane, w celu ochrony prawnie uzasadnionych interesów własnych lub stron trzecich. Przykłady tego obejmują:

• zapewnienie bezpieczeństwa informatycznego,
      • badanie satysfakcji interesariuszy,
      • dochodzenie roszczeń oraz obronę przed roszczeniami,
      • marketing bezpośredni,
  4. Odbiorcy danych osobowych
    Dane osobowe mogą być udostępniane innym odbiorcom w celu wykonania umowy z Panią/Panem, w celu wykonania ciążącego na Fundacji obowiązku prawnego, w oparciu o Pani/Pana zgodę lub dla celów wynikających z prawnie uzasadnionych interesów administratora lub strony trzeciej.Odbiorcami mogą być w szczególności: upoważnieni pracownicy biura rachunkowego, kancelaria prawna świadcząca usługi na rzecz Fundacji.Ponadto dane mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym dane osobowe na zlecenie Fundacji i ich upoważnionym pracownikom, przy czym takie podmioty przetwarzają dane na podstawie umowy z Fundacją i wyłącznie zgodnie z poleceniami oraz pod warunkiem zachowania poufności.
  5. Czas przechowywania danych osobowych
    Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji celów przetwarzania wskazanych w ust. 2, tj.:

• w zakresie realizacji zawartej z Fundacją umowy – do czasu zakończenia jej realizacji, a po tym czasie przez okres wymagany przez przepisy prawa lub dla realizacji ewentualnych roszczeń;
    • w zakresie wypełniania zobowiązań prawnych ciążących na Fundacji w związku z prowadzeniem działalności i realizacją zawartych umów – do czasu wypełnienia tych obowiązków przez Fundację;
    • w zakresie marketingu bezpośredniego realizowanego w oparciu o zgodę do czasu wycofania zgody na takie przetwarzanie;
    • do czasu wypełnienia prawnie uzasadnionych interesów Fundacji stanowiących podstawę tego przetwarzania lub do czasu wniesienia przez Panią/Pana sprzeciwu wobec takiego przetwarzania, o ile nie występują prawnie uzasadnione podstawy dalszego przetwarzania danych.
  6. Prawa przysługujące Pani/Panu w związku z przetwarzaniem danych osobowych
    Ma Pani/Pan prawo do:

• żądania dostępu do swoich danych osobowych oraz do ich sprostowania, ograniczenia przetwarzania danych osobowych lub do ich usunięcia,
    • w zakresie, w jakim podstawą przetwarzania danych osobowych jest zgoda, wycofania w dowolnym momencie udzielonej wcześniej zgody na przetwarzanie danych osobowych,
    • wniesienia w dowolnym momencie sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych z przyczyn związanych z Pani/Pana szczególną sytuacją, gdy Fundacja przetwarza dane do celów wynikających z prawnie uzasadnionych interesów (art. 21 ust. 1 RODO),
    • żądania przeniesienia danych osobowych, przetwarzanych w celu zawarcia i wykonywania umowy lub przetwarzanych na podstawie zgody. Przeniesienie polega na otrzymaniu od Fundacji Pani/Pana danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego i przesłaniu takich danych innemu administratorowi danych. Uprawnienie do przenoszenia danych nie dotyczy danych, które stanowią tajemnicę przedsiębiorstwa,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w przypadku uznania, iż przetwarzanie Pani/Pana danych osobowych narusza przepisy RODO.
  7. Źródło pochodzenia Pani/Pana danych osobowych
    Przede wszystkim gromadzone przez Fundację dane osobowe pochodzą bezpośrednio od interesariuszy. Dane przetwarzane w celach marketingowych mogą być także uzyskane poprzez akcje marketingowe prowadzone na zlecenie Fundacji przez podmioty trzecie.